Kapcsolat

Kapcsolat

Amennyiben észrevételed, ötleted van, vagy a témával kapcsolatban szeretnéd megosztani élményed, írj bátran a feltüntetett email-címek bármelyikére, vagy vedd fel a kapcsolatot az oldal szerkesztőjével a kapcsolati űrlap segítségével.

Galuska Tünde vagyok, a weboldal szerkesztője. 24 évig, vagyis 1995-től 2019-ig foglalkoztam a pálos rend épített emlékeivel, azaz kolostoraikkal és templomaikkal. A szentléleki pálos kolostor volt, ami miatt elkezdtem foglalkozni ezzel a témával 17 évesen. Az azóta eltelt időben igyekeztem összegyűjteni Magyarország minden pálos kolostorának anyagát, és közzétenni minden monostor történetét. Időközben, 2015-ben létrehoztam a facebook-on is a hasonló nevű oldalt, hogy a pálosok épületeit népszerűsítsem, 2018-ban pedig ezt a weboldalt, ahol létrejött a pálosok magyarországi kolostorainak adatbázisa. A legelejétől kezdve az volt a célom, hogy minden érdeklődő számára megmutassam: a magyar alapítású szerzetesrend milyen életet élt, milyen épületeket emelt. Bár megannyi történet ismeretes a pálosok életmódját, gazdaságát részletesen tárgyalva, illetőleg egyes kolostoraik, templomaik régészeti feltárásáról is számos tanulmány született, az elsődleges szándékom az volt, hogy Magyarország területére vetítve az összes kolostor története egy helyen legyen olvasható minden érdeklődő számára.

Az oklevelek elemzése, sorba rendezése mellett fontos szempont volt egyes kolostorok, templomok leírása, a pálosokra jellemző stílusjegyek, építészeti megoldások közlése. Ebben elsősorban Guzsik Tamás, és más, kortárs építészek és szakemberek voltak “segítségemre” tanulmányaik által. A pálos rend építészeti emlékei weboldalon kizárólag szakemberek, így régészek, történészek és építészek tanulmányait használtam fel, hogy azt az érdeklődők elé tárjam, mely hiteles képet ad nem csak a pálos rend középkori életéről, de Magyarország történelméről is. Bár ez a téma életem 24 évét határozta meg, elsődleges munkám az a 4 kötetes mű, mely jelenleg még kiadatlan. A weboldal anyagát az interneten fellelhető szakanyagokból állítottam össze, mely természetesen nem olyan részletes és pontos, mint könyveim anyaga.

Amennyiben tetszik az oldal és annak tartalma, hasznosnak véled az itt fellelt információkat, szeretnéd, ha továbbra is fennmaradna ez a webhely, támogathatod az oldal működését, fenntartását. Támogatásod összegét az alábbi számlaszámra tudod átutalni. 10404041-78525151-50571017 Galuska Tünde KÖSZÖNJÜK!   

Bármiben segítségedre lehetek a témával kapcsolatban, kérlek, keress meg a feltüntetett elérhetőségeken! Amennyiben észrevételed, ötleted van, vagy a témával kapcsolatban szeretnéd megosztani élményed, írj bátran az info@palosepiteszet.hu vagy a galuskatunde@gmail.com email-címek bármelyikére. 

A weboldalon való böngészéshez jó időtöltést kívánok!

Kapcsolat

    Back to Top
    error: Content is protected !!