Pilisszentlászló, Szent László monostor

Az Árpád-házi királyoktól kezdve a mai Pilisszentlászló környéke királyi vadászterület volt. Egykor III. Béla király vadászlaka állt a falu fölötti dombon, amelyet III. Endre 1291-ben az első magyar alapítású szerzetesrendnek, a Pálosoknak adományozott, melynek első monostorai között volt. A Kékes hegy lejtőjén lévő, Szent László tiszteletére felszentelt monostor körül alakult ki a középkori Kékes falu, a templomtól keleti irányban. Kékes falu első említése 1301-ből származik.

 

Pilisszentlászló temploma

A monostor először 1291-ben szerepel a veszprémi püspök által elismert pálos egyházak között, ekkor megemlítik a templom védőszentjét is. 1294-től az esztergomi érsekség fennhatósága alá tartozik. A szerző szerint (Györffy 1956. 285.) a pilisszentlászlói remetekolostor fokozatosan fejlődött és bővült, egy-két remete lakhelyéből egy kápolnával rendelkező remete teleppé, majd ez egy több remetét is befogadó kolostorrá. Így lehetséges, hogy Róbert Károly király is építtetője volt, mert bővítette az épületegyüttest. 1308-ban a kolostorban kötött egyezséget Csák Mátéval a Károly Róbert király érdekében tárgyaló Gentilis pápai bíboros. A kolostor már 1526-ban elpusztulhatott. A lakosság a környező erdőkbe, a Szentendrei szigetre, és a Duna bal partjára, a komáromi vár védelme alá menekülhetett.

Szent László szobra Püspökszentlászlón. A szobrot Hettyey Sámuel püspök a püspökszentlászlói arborétum alapítója helyeztette el 1903-ban. Csukás Zoltán alkotása.
A pilisi birtokaikat visszakapó pálosok 1686 után hoztak telepeseket a Felvidékről, az őslakosok többsége ma is bírja a szlovák nyelvet. 1696-ban már biztosan lakott hely, Szent-László néven. Valószínűleg a középkori romok helyén építették fel a mai Szent László király tiszteletére szentelt barokk templomot 1770 és 1772 között. A templomkapu szemöldökpárkányában a pálosok címere, kitárt szárnyú holló, cipóval a csőrében látható. ,,A templom belsejében több helyen figyelhetők meg másodlagos fekvésben középkori faragott kváderkövek. 1975-ben a restauráláskor a padozat alatt az oltár és a szentély K-i fala között egy valószínűleg középkori falrészlet tűnt elő. 1976-ban a templom D-i oldalán, tőle kb. 20 m-re ásott sírgödörben egy falsarokrészlet került elő. A plébánia udvarán látható töredékek: faragott nyílásbéllet és tojásdad alakú szenteltvíztartó csésze (XIV-XV. század) is a templom környékéről származnak.” (MRT 7. kötet 1986.)


Forrás:

Tari Edit: Pest megye középkori templomai (Studia Comitatensia 27. Szentendre, 2000.)
pilisszentlaszlo.hu

Fotók:
Pilisszentlászló, rk. templom (Fotó: By rlevente, rlevente – Indafotó, CC BY-SA 2.5 hu, wikimedia.org
Szent László szobra Püspökszentlászlón. A szobrot Hettyey Sámuel püspök a püspökszentlászlói arborétum alapítója helyeztette el 1903-ban. Csukás Zoltán alkotása. – photo taken by uploader User:Csanády in 2006.