Kisbáté, Szent László és Szent Zsigmond kolostor

Somogy megyéhez tartozó az alapítás sorrendjében két utolsó pálos kolostor: Kisbáté és Told. Az előbbi léte és története, kapcsolata az utóbbival teljesen homályos. Kisbátéról szinte semmit nem tudunk. Az egyéb okleveles anyagokból tűnik ki, hogy Báté és Told, korábbiakban királyi birtokot 1355-83 között Nagy Lajos király adta Zámbó Miklósnak egy csere kapcsán. Az is ismeretes, hogy a „Kys-Bathc alio nomine Gierczen vocato” birtokon a Szent Lászlóról és Szent Zsigmondról nevezett kolostorban élő remetéknek 1383-ban Zámbó Miklós szántóföldet adott. Ugyanezen Mezőlaki Zámbó Miklós 1384-ben adományát visszavonta a „Gerche”-i remetéktől, és új kolostort alapított Toldon Boldogasszony tiszteletére.

Az 1383-ban megadományozott, majd az adománytól 1384-ben megfosztott Kisbátéról (Gierczen-ről) több említés nem esik. A korábbi és az újabb szakirodalomnak a véleménye erről az, hogy Zámbó Miklós új alapításakor a kisbátéi remetéket telepítette Toldra, új kolostort adva nekik. És ez indokolta az egy évvel korábbi birtokadomány megszüntetését.

Csánki szerint Gierczen nevű helység „Geszte és Gamás között feküdt”. Átvizsgálva a Gamás és Somogygeszti községek közé eső földrajzi neveit, valamint az I. Katonai Felmérés vonatkozó szelvényeit, Gamás és Polány között a patak oldalága mellett, Vadé-tól (!) nyugatra a hagyomány szerint „kolostorhely” van. Ennek helyszínelésére, illetve azonosítására még nem került sor, így csak a feltételezésekre támaszkodhatunk. Feltételezhető azonban, hogy kellően alapos helyszíni bejárással az egykori „Kys-Bathé alio nomine Gierczen vocato” kolostor helye is azonosíthatóvá válik hasonlóan Somogy megye többi, eltűntnek hitt pálos kolostorhelyéhez…

Forrás:
Guzsik Tamás: Eltűntnek hitt pálos építészet Somogy megyében