Balatonhenye, Szent Margit monostor

A középkori Henye nemesi falu volt, a 15. században már két részből, Felső- és Alsóhenyéből állt. A fennmaradt oklevelekben a 12. századtól ismert települést először 1548-ban, majd 1572-ben véglegesen felégették a törökök. A henyei pálos kolostor helye a községtől északra induló völgyben, a Margit-kertnek nevezett területen található. Az egykor ott álló és Szent Margitról elnevezett kolostort helyi nemesek alapították, valószínűleg az Árpád-kor végén.

Első említése 1365-ből származik. 1365-ben Miklós fia István és társai — henyei nemesek — megajándékozták a Henyétől északra álló pálos kolostort. A középkor végére elnéptelenedett a Henye-Enyeke néven szereplő monostor. Balatonhenyén a Sássotóiforrásból kis ér csörgedezik a Séd felé. A monda szerint a pálos kolostor lakói kis gáttal halastavat rekesztettek el ezen a helyen. Az épület maradványait a Dobogó-patak már elmosta…

Forrás:
Koppány Tibor: Középkori templomok és egyházas helyek Veszprém megyében II.
Koppány Tibor: A Balaton környékének műemlékei (Művészettörténet – műemlékvédelem 3 Országos Műemlékvédelmi Hivatal, 1993)
JUHÁSZ Katalin-G. SZABÓ Zoltán: Forráskutak, mosóházak a történeti Zala megye tapolcai járásában
Veress D. Csaba: A Kál-völlgy története (I. rész)