Pálosok hagyatéka 13. – A fehér barát

A Fehér Barát
A Fehér Barát

 

AFehér Barát című időszaki kiadványt, alcíme szerint a „Pálosrend barátainak” értesítőjét 1938 Karácsonyán indította útjára a Magyar Pálos Rend. Az első számban P. Gyéressy Béla Ágoston így köszöntötte az olvasókat: „Hisszük, hogy most, amikor ennek a Szentévnek áldott Karácsonyán, kissé félénken ugyan, de azért bizakodva beköszöntünk a magyar szívek ajtaján, nem utasítanak el minket, hanem – mint a kicsi Jézust, örömmel, megértéssel és szeretettel – befogadnak!”

A folyóirat 1939 és 1942 között negyedévenként, majd 1943-ban és 1944-ben havonként jelentkezett új számmal. Néhány év kihagyás után 1948-ban még megjelent két lapszám, majd hosszú kényszerszünet következett. A korábbi hagyományokat részben felújítva, P. Bátor Botond tartományfőnök kezdeményezése nyomán 2009 decembere óta újra megjelenik A Fehér Barát. A jelenlegi évi három szám elsősorban a rendtörténet fejezeteiből válogat, illetve napjaink fontos rendi eseményeiről számol be.

A Fehér Barát számainak digitalizált változatai elérhetők az Elektronikus Periodika Adatbázisban: http://epa.oszk.hu/01800/01890